Om bewoners uit de Randstad, naar Zeeland te lokken, moet hen een comfortabele landelijke woonomgeving worden geboden. Dit plan biedt een strategie om boerenerven te gebruiken voor nieuwe woningen op zodanige wijze dat alle geneugten van het platteland worden gecombineerd met collectiviteit en comfort.

BOERENERF Door voort te borduren op het open en informele karakter van het boerenerf wordt een nieuwe agglomeratie op natuurlijke wijze ge´ntegreerd in het landschap.
De nieuwe woningen op het erf worden in een losse configuratie gepositioneerd, in samenhang met bestaande cultuurhistorisch waardevolle bebouwing en beplanting. De resterende ruimte rond de woningen is een collectief erf. Het is een informele groene ruimte, die doorloopt in het omliggende open landschap. Hier kan geparkeerd worden, de kinderen kunnen er spelen, hier kan een geit grazen,er lopen kippen rond.

PRIVACY Alle woningen hebben ook een afgesloten buitenruimte in de vorm van een binnentuin. Deze binnentuin voorzien in de behoefte aan privacy om te zonnen, te baden of privÚ feestjes te geven. Hier kunnen de bewoners zich uitleven met terrassen, fonteinen, bubbelbaden en tuinkabouters. Hierdoor wordt voorkomen dat de agglomeratie zich naar het omringende landschap manifesteert met schuttingen en coniferen.

INDELINGSVRIJHEID De woningen zijn gelijkvloers, waardoor er een grote indelingsvrijheid ontstaat en waardoor ze zeer geschikt zijn voor ouderen en mindervalide mensen. Alle hoofdruimtes in de woning zijn gericht op de binnentuin. Door het openzetten van de glazen schuifpuien naar de binnentuin vormen woonruimtes en tuin een doorgaande ruimte. Werkruimtes in de woningen, zoals een kantoor, atelier of praktijkruimte kunnen eenvoudig een eigen opgang krijgen. Hobbyboeren kunnen een deel van hun huis onafgewerkt en onge´soleerd laten en als stal of kippenhok gebruiken.

COLLECTIEF De gemeenschappelijkheid maakt lang gekoesterde dromen werkelijkheid. Paardenliefhebbers delen weiland, bak en stal. Hobbyboeren kunnen op vakantie terwijl de buren hun hangbuikzwijn of angorakippen verzorgen. Muzikanten kunnen spelen in een gemeenschappelijke uitvoering- en repeteerruimte.


IdeeŰnprijsvraag 'Nieuw Tij' , Eervolle vermelding
Opdrachtgever: Stichting Het Zeeuwse Gezicht
team: Laura Weeber, Sven Butteling
Ontwerp: 2006