U BEVINDT ZICH HIER

Dit project bestaat uit vier zit- kunstobjecten langs een toeristische recreatieve route rondom het Haringvliet is tot stand gekomen in samenwerking met beeldend kunstenaar Milou van Ham.

Vier formaties van steeds 16 zitblokken met op elk blok een letter van de titel, aangevuld met een markante windwijzer vormen in dit ontwerp een herkenbare familie van rustpunten langs het Haringvliet. Deze letterblokken zijn uniform vormgegeven en ze worden per locatie in een steeds andere modulaire formatie opgesteld.

U BEVINDT ZICH HIER zijn de geruststellende woorden die horen bij het uitgesleten plekje op de routekaart. Het geeft aan welk gedeelte van de route al is afgelegd en welk gedeelte nog in het verschiet ligt. Door deze vertrouwde woorden letter­lijk op de ontmoetingsplekken, rustpunten van de route aan te brengen wordt dit abstracte punt op de kaart een tastbare werkelijkheid. De eens zo vanzelfsprekende aanduiding krijgt hier een raadselachtige lading die de bezoeker bewust maakt van zijn fysieke aanwezigheid hier, op deze plek. Wat is dat ‘hier’ waar de bezoeker zich bevindt? Wat maakt dit een bijzon­dere plek? Dit ontwerp zal nieuwsgierigheid bij de recreant opwekken naar de aard van deze plek. De windwijzer geeft de bezoeker aanwijzingen en nodigt uit om zich verder in de geschiedenis te verdiepen.

De zitobjecten  zijn per locatie afgestemd op de specifieke mogelijkheden: tegen een dijk bij het Expostrand (Stellendam) werd een tribune gevormd; in een dorp vormen ze een lange bank voor samenscholing; op het strand een herkenningspunt.

Lettertype

Het lettertype dat we gebruikten voor de zitelementen is de Morrissey van ontwerpbureau Autobahn. De letter is ontwor­pen op de interferentie van golven in geluid en licht. Wij dachten aan watergolven voor ons werk, hier aan het Haringvliet.

Windwijzers

Alle vier de objecten hebben een blikvangende windwijzer waarin elementen zijn opgenomen uit de geschiedenis van de specifieke locatie. Voor deze windwijzers is de beeldtaal van zeemanstattoos gebruikt als herinnering aan de tijd dat het Haringvliet nog een echte zee was.

 

opdrachtgever: Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta

team: Laura Weeber en Milou van Ham

uitvoering: Vincent Petit

oplevering: mei 2017