ONVERFLOUT

Een kunstobject op de historische Keerdijk in Den Dungen, gemeente Sint-Michielsgestel. Het is een uitkijkpost op de Keerdijk, waarvanuit bezoekers het omringende landschap met sporen van de geschiedenis kunnen ervaren.

Het benadrukt de zichtlijnen op deze locatie naar de Sint-Janskathedraal in ’s Hertogenbosch en de Dungense kerktoren aan weerszijden van de dijk. Het kunstwerk nodigt de bezoeker uit om via de trap naar boven te klimmen, waar tijdens het stijgen eerst de blik wordt geleid naar de toren van Den Dungen en de Mugheuvel, vervolgens aangekomen in de toren biedt een schutsgat uitzicht op Den Bosch en de toren van de St. Jan.

De uitzichten bieden hetzelfde perspectief als het leger van Frederik Hendrik vanuit het kampement van Brederode in 1629 beleefde.

In de uitkijkpost aangekomen zijn teksten van geuzenliederen uit de tijd van het beleg van ’s-Hertogenbosch te lezen. De letters zijn uitgesneden uit de stalen huid . Van buitenaf leest men grote woorden:  ‘Heldt, Vyandt, Ghewelt en Onverflout’.

Het object moet de historische plek wel duiden en beleefbaar maken, maar het mag geen monument zijn voor de oorlogshandelingen die de belegering en inname van Den Bosch met zich mee brachten. Door te kiezen voor kleurgebruik en vormgeving die refereren aan hedendaagse legerobjecten, wordt de link gelegd met de gevolgen van oorlog en geweld zoals die nu in de wereld nog ondervonden worden.

 

opdrachtgever: Gemeente Sint-Michielsgestel

team: Laura Weeber en Milou van Ham

constructeur: K Konstructies

uitvoering: Vincent Petit

oplevering: Maart 2018

foto's: © Jeroen Musch