MAASKANTJE

Deze locatie, op de Keerdijk bij Maaskantje / Den Dungen ter plaatse van het voormalige kwartier van Brederode biedt een mooi zicht op de kerktoren van Den Dungen en de toren van de Sint-Jan in de Bosch.

Het zijn oriëntatiepunten in het landschap, die hier de schaal van het speelveld van het beleg van den Bosch voelbaar maken. Kerktorens hebben grote symbolische waarde. Ten tijde van het beleg representeerden de torens de steden zelf, hun machthebbers en natuurlijk de kerkelijke machten.

In dit voorstel worden modellen van de beide torens, aan weerszijde van dit deel van de Groene Linie, lijnrecht tegenover elkaar opgesteld. Op deze grenslijn tussen het gebied van de Protestantse Staatsen en de Katholieke Spaansgezinden , maken ze de dreiging voelbaar van de belegering.

Door de kanteling van de torens wordt op eenvoudige manier de associatie opgeroepen met modern oorlogstuig. Het refereert op deze manier aan vroegere en hedendaagse oorlogen, vaak gevoerd onder het mom van religie, maar met onderliggende belangen.

 

prijsvraaginzending: kunstobject voor de Keerdijk, Gemeente Sint-Michielsgestel

ontwerp: Laura Weeber

datum: Februari 2016