HOOGVLIET MEEUWENPLAAT
Dit complex van vierentwintig eengezinswoningen en een blok met twintig appartementen is ontwikkeld in het kader van de herstructurering van Meeuwenplaat. Het is onderdeel van een stedenbouwkundig plan van Maxwan. Het ligt aan een parkstrook langs de singel in het park Meeuwenweide. De eengezinswoningen staan in 4 stroken haaks op de singel. In het verlengde van deze reeks ligt het appartementenblok van 5 verdiepingen op een parkeerlaag.
Voor de eengezinswoningen is consumentgericht bouwen het uitgangspunt. Binnen de woning is een grote variatie aan plattegronden aan de kopers aangeboden. Onder het zaagtanddak bestaan extra ruimtelijke mogelijkheden: een zolderverdieping, een dubbel hoog atelier of een speelhal met dakvenster. Uitbreidingsmogelijkheid hebben de woningen aan de achterzijde, in één, twee of drie lagen hoog.
De parkeerstraatjes tussen de stroken zijn collectief eigendom van de aanliggende woningen. De bergingen en parkeerplaatsen waren in het oorpronkelijke verkavelingsplan aan de achtertuinen gekoppeld. Door dit princpe om te keren, hebben de woningen nu hun eigen parkeerplaats en berging tegenover de voordeur, aan de collectieve straatjes. Zo wordt ook voorkomen dat men uitkijkt op de rommelige achterkant van de berging van de achterburen. De voordeur is zo echt de voornaamste toegang tot de woning. De tuin is zo echt een een verblijfsruimte geworden.
De appartementen in het hogere blok zijn zoveel mogelijk op het zuidwesten en op het park gericht. Het parkeren wordt onder het gebouw, op de begane grond opgelost. Hierdoor kan het het park rondom het gebouw doorlopen. Iedere woning heeft een groot balkon aan de zonkant aan de Meeuwenweide. De plattegronden van het blok worden per verdieping gespiegeld. Hierdoor verspringen de balkon ten opzicht van elkaar Op deze manier ontstaat een dubbele hoogte boven de balkons, waardoor meer licht in de woningen valt.
De gevels van de eengezinswoningen zijn bekleed met gepotdekselde, lichtgrijze, keramische gevelelementen. Bij de appartementen zijn vlakke elementen toegepast in dezelfde kleur.

20 appartementen en 24 eengezinswoningen opdrachtgever: Vestia / Estrade projecten team: Laura Weeber, Pia Kronberger opgeleverd: 2008

estrade.nl
vestia.nl