HOMERUSKWARTIER ALMERE POORT

Uitgangspunt is een zo groot mogelijke keuzevrijheid voor een collectief van opdrachtgevers bij het bouwen van hun huizen.
De opdrachtgevers maken een ontwerp met hun eigen architect, de ontwikkelaar organiseert en begeleidt het ontwikkel- en bouwproces. Ondanks het sterk individuele karakter van de woningen zal dit plan een bijdrage leveren aan een duurzame woonomgeving met een eigen identiteit en samenhang en een hoogwaardige collectieve parkeeroplossing.
Het concept van de Engels Mews wordt hier aangewend om voor verschillende doelgroepen in een hoge dichtheid drie verschillende woonsegmenten aan te bieden. Een collectieve gebouwde parkeervoorziening met 1 of 2 parkeerplaatsen voor elke woning wordt volledig geintegreerd in het bouwblok gerealiseerd.

MEWS
De stadswoningen van rijke bewoners in het Londen van de 18e en 19e eeuw hadden achter in de tuin hun stallen en koetshuizen met dienstvertrekken. Deze stallen werden ontsloten vanuit een servicestraatje; de 'Mews'. Vanuit de stallen werd op deze wijze het transport geregeld voor de bewoners van twee straten aan weerszijden van deze Mews, zonder dat de bewoners last hadden van lawaai en mestlucht van de paarden. Tegenwoordig zijn deze stallen in de Mews van Londen verbouwd tot dure woningen. De Mews zijn nu stille straatjes in de centraal gelegen chique wijken van Londen. In deze moderne verkaveling geen stallen, maar een verdiepte parkeergarage, waarop een straatje met mews woningen.

HERENHUIZEN
De herenhuizen zijn hier opgevat als vrijstaande rijwoningen. Tussen de woningen is steeds een opening van anderhalve meter vrijgelaten, die middels een poort toegang tot de achtertuin geeft. Het 'vrij staan' geeft de bewoners een ultiem gevoel van 'eigen huis' hebben. De ruimte tussen de huizen is klein genoeg om de straatwand een gesloten karakter te geven. De kavels zijn relatief smal, de woningen zijn minimaal 3 lagen hoog. Op deze manier ontstaat een stevige straatwand die geschikt is om een gracht of boulevard te flankeren. De bewoners van de statige huizen parkeren in de parkeergarage onder de Mews. Zij kunnen de parkeergarage vanuit hun woning bereiken via de tuin en achterpad. Omdat de huizen vrij staan, is geen onderlinge afstemming nodig over verdiepinghoogte, bouwstroom, bouwvolgorde en aansluitdetails. Dit geeft een maximale armslag voor de individuele opdrachtgevers.

MEWS WONINGEN
Op een halfverdiepte parkeergarage staan de Mews woningen aan een besloten, autovrije straat. De woningen zijn ook binnendoor, vanuit de parkeergarage toegankelijk, waar ze een berging en parkeerbox hebben. Aan de tuinzijde bevindt zich een terras op niveau, met een trapje naar de lager gelegen tuin.

SOCIALE KOOPWONINGEN
Het blok wordt aan de twee overige zijden afgesloten door rijwoningen. Deze woningen hebben een tuin aan het binnenterrein Poorten in deze straatwanden geven toegang tot de Mews.

ideeenprijsvraag 'medeopdrachtgeverschap', Homeruskwartier, Almere Poort Opdrachtgever: Slokker Vastgoed Architect: Laura Weeber ontwerp: 2007

slokkervastgoed.nl