GROEIWONINGEN ALMERE

In het kader van de woningbouw EXPO 2001 te Almere ontwierpen wij 37 uitbreidbare losstaande villa’s. Toekomstige bewoners konden een woning op maat bestellen, of een kernwoning laten bouwen, die later gemakkelijk uitgebreid kon worden.

De woningen bestaan uit een kern van drie segmenten, waaraan meerdere segmenten kunnen worden toegevoegd om de woningen uit te breiden. Binnen een inwendige breedte van een woning van zes meter kunnen uiteenlopende plattegronden worden gemaakt.

 Aan de opeenvolging van steeds lager wordende spanten dankt het huis z’n bijzondere dakvorm. Deze krachtige herkenbare vorm laat de toepassing van allerhande accessoires, zoals dakkapellen, serres etc. moeiteloos toe, zonder de karakteristiek van de woning aan te tasten. Bij uitbreiding is de houten pui op de kopgevels demontabel en het materiaal kan worden hergebruikt voor de pui van het nieuwe segment.
De bouwtechniek is zodanis gekozen, dat de woning later uitgebreid kan worden door iedere lokale aannemer of door een handige bewoner zelf, met bouwmaterialen die overal verkrijgbaar zijn. 

opdrachtgever: ABB Ontwikkeling

team: Laura Weeber, Hortence Heerema, René Berbee

aannemer: ABB Bouw

opgeleverd: 2001

foto's: © Jeroen Musch