ALMERE EILANDENBUURT EXPO 2001

De universele doorsnede van een huis met een kap is als uitgangspunt gekozen voor deze uitbreidingswoning voor de woningbouwexpositie 2001 in Almere.
De woning bestaat uit een kern van drie segmenten, waaraan meerdere segmenten kunnen worden toegevoegd om de woning uit te breiden. Binnen een inwendige breedte van de woning van zes meter kunnen uiteenlopende plattegronden worden georganiseerd. Afhankelijk van de maat van het kavel kan het huis theoretisch 9 segmenten oftewel 27 meter lang worden.

DAKVORM
Aan de opeenvolging van steeds lager wordende segmenten dankt het huis z'n karakteristieke dakvorm. Deze krachtige herkenbare vorm laat de toepassing van allerhande standaard uitbreiding accessoires, zoals dakkapellen, serres etc. moeiteloos toe, zonder de karakteristiek van de woning aan te tasten. Bij uitbreiding is de houten pui op de kopgevels demontabel en het materiaal kan worden hergebruikt voor de pui van het nieuwe segment.

ACCESSOIRES
De verdeling in segmenten komt in de langsgevel tot uitdrukking door het toepassen van houten staanders die het metselwerk onderbreken. Hierdoor ontstaan eenvoudige aansluitingen bij uitbreidingen in metselwerk en andere materialen. Zij worden tevens gebruikt voor de bevestiging van accessoires zoals serres en carports.

UITBREIDBAARHEID
Uitgangspunt bij de constructie en materialisering is het toepassen van een niet-specifieke bouwwijze. Ook geruime tijd na de oplevering moet de woning uitgebreid kunnen worden door iedere lokale aannemer of door een handige bewoner zelf, met bouwmaterialen die overal verkrijgbaar zijn. Op deze manier is de uitbreidbaarheid tot in de verre toekomst gegarandeerd.
Omdat de grootte en plaatsing van de woning zal variëren ontstaat een wisselend straatbeeld. De grootste woningen hebben de laagste kopgevels en de kleinste woningen manifesteren zich met hoge kopgevels aan de straat en waterkant.

opdrachtgever: ABB Ontwikkeling
team: Laura Weeber, Hortense Heerema, René Berbee
opgeleverd: 2001

abbbouwgroep.nl